NA ZDROWIE !
Ważnym elementem zdrowego odżywiania
jest unikanie przetworzonych produktów, które najczęściej w swoim składzie zawierają duże ilości cukru, konserwantów i innych dodatków do żywności.
W naszych żłobkach wszystkie posiłki przygotowywane są własnoręcznie,
z jak najmniej przetworzonych produktów.
Wykonanie niektórych posiłków dla swojego dziecka,
nie musi być bardzo pracochłonne, niekiedy wystarczy wykorzystać
dostępne w domu produkty oraz urządzenie do miksowania.
Jedzmy zdrowo i kolorowo!
Przygotowując potrawy warto kierować się tym, aby to co zjadamy było różnorodne pod względem koloru. Kolor warzyw i owoców jest związany z zawartością w nich określonych składników odżywczych,
zatem aby dostarczyć do naszego organizmu jak najwięcej niezbędnych dla zdrowia związków
powinniśmy spożywać codziennie warzywa i owoce należące do różnych grup kolorystycznych.
Zimą dostępność świeżych warzyw i owoców jest niższa,
można jednak sięgać po mrożone warzywa i owoce, by urozmaicić dietę.
Proces mrożenia nie wpływa zbytnio na straty składników odżywczych i witamin,
mrożone warzywa i owoce mają zbliżoną wartość odżywczą w stosunku do ich świeżych odpowiedników.
Zupa krem z zielonego groszku - PRZEPIS
Budyń z musem truskawkowym - PRZEPIS
PRZEPIS NA SMALCZYK Z FASOLI TUTAJ
PRZEPIS NA KASZOTTO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM TUTAJ
PRZEPIS NA PIECZONE JABŁKO I GRUSZKĘ TUTAJ
PRZEPIS NA PASZTET Z CIECIERZYCY I KASZY JAGLANEJ TUTAJ
Dobrym sposobem na wprowadzanie nowych warzyw do diety dziecka jest przemycanie ich w znanych, lubianych przez nie potrawach i koktajlach. Zachecamy do wykonania w domu lubianych przez dzieci klusek leniwych, w wersji na słodko i na wytrawnie, a także pełnego witamin zielonego koktajlu Shreka.
PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE TUTAJ