NA ZDROWIE !

 

                                                                      Jedzmy sezonowo!

Jesienią na straganach występuje wiele sezonowych warzyw i owoców, pełnych koloru, smaku oraz wartości odżywczych. Warto wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Wśród nich znajduje się m.in. dynia, z której można przygotować różnorodne potrawy i desery, np. pyszną, zdrową
i rozgrzewającą zupę krem z dyni oraz bardzo smaczne muffiny dyniowe.

 

PRZEPIS NA MUFFINY DYNIOWE TUTAJ

 

                          

 

 

                                                                    PRZEPIS NA ZUPĘ Z DYNI TUTAJ

 

                         

 

 

DBAJMY O ZDROWIE

Nadeszła jesień, a wraz z nią okres częstych przeziębień i infekcji. Aby wzmocnić nasz układ odpornościowy w tym trudnym okresie warto szczególnie zadbać o zdrową, urozmaiconą dietę, bogatą w niezbędne dla naszego organizmu i wspomagające odporność składniki, przed wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, cynk i selen,
a także witaminy, m.in. A, C, D oraz z grupy B.

Dbajmy, aby w naszym codziennym jadłospisie znajdowało się wiele produktów, takich jak naturalne probiotyki (kiszonki i fermentowane produkty mleczne), miód, cebula i czosnek, które posiadają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także sezonowe owoce i warzywa, ryby, oleje roślinne, nasiona, orzechy oraz produkty zbożowe pełnoziarniste. Dla wsparcia odporności warto często spożywać m.in. jedną z najzdrowszych kasz – kaszę jaglaną, z której możemy przygotować wiele różnych dań i deserów dla naszych najmłodszych, m.in. pyszny budyń jaglany. 

Przepis znajdziemy TUTAJ

 

                                

   

 

        Frytki z warzyw z dipem jogurtowo-koperkowym 

przepis i wykonanie  TUTAJ

                                                                                                                                                                   

                                                                                                                     

Zupa krem z marchewki

przepis i wykonanie TUTAJ

                                                                                                                                 

                                                                                                                                   

 

PASTA Z AWOKADO - przepis i wykonanie  TUTAJ

Dobrą formą przemycenia warzyw i owoców w diecie są również lubiane 
i chętnie jedzone przez dzieci w Żłobku pasty do pieczywa.

Zachęcamy do przygotowania w domu prostej, a zarazem pysznej

pasty z najzdrowszego owocu, czyli awokado. 

Posiada on m.in. dużą ilość zdrowych, nienasyconych tłuszczów,

które są niezwykle ważnym składnikiem diety dzieci.

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, odpowiadają m.in. za rozwój mózgu,

wpływają na procesy widzenia, a także ułatwiają wchłanianie witamin z pożywienia.

       

 

        
Ważnym elementem zdrowego odżywiania jest unikanie przetworzonych produktów,

które najczęściej w swoim składzie zawierają duże ilości cukru, konserwantów i innych dodatków do żywności.

W naszych żłobkach wszystkie posiłki przygotowywane są własnoręcznie,

z jak najmniej przetworzonych produktów.

Wykonanie niektórych posiłków dla swojego dziecka, nie musi być bardzo pracochłonne,

niekiedy wystarczy wykorzystać dostępne w domu produkty oraz urządzenie do miksowania.

                         
                                                                                                            

                                                                                                                   

Wesołe kanapki
Z nadejściem wiosny  zaczyna pojawiać się coraz więcej świeżych warzyw i owoców.

Są one nie tylko niezwykle smaczne o tej porze roku, ale przed wszystkim bogate w błonnik, witaminy, minerały
i przeciwutleniacze, których dziś szczególnie potrzebujemy dla dobrego funkcjonowania naszej odporności.

Dzieci jednak często trudno jest przekonać, jak zdrowe i ważne w naszej diecie są warzywa,

a pozytywne nawyki powinny być kształtowane od jak najwcześniejszych lat.

Dobrym sposobem na przemycenie warzyw dzieciom są m.in. wesołe, kolorowe kanapki,

przypominające wyglądem zwierzątka lub postaci z ulubionych bajek.

Poniżej znajduje się kilka propozycji takich kanapek.

Składniki potrzebne do wykonaniu można znależć         TUTAJ

         
                                              

 

         

 

 

 

           

                  

 

 

 

 

 

Zasady przetwarzania danych

Dotyczące danych z formularza wysyłanych ze strony.

Dane z powyższego formularza będą przetwarzane przez naszą firmę jedynie w celu odpowiedzi na kontakt w okresie niezbędnym na procedowanie przekazanej sprawy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Każda osoba posiada prawo dostępu do swoich danych, ich sprostowania i usunięcia oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec niewłaściwego przetwarzania. W przypadku niezgodnego z prawem przetwarzania każdy posiada prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. Administratorem danych osobowych jest Żlobek Miejski w Katowicach, siedziba: Katowice, ul. Sokolska 26.

Zapamiętaj mnie (90 dni)